Excursie Den Haag

Byadmin

Excursie Den Haag

Donderdagochtend was het zo ver. Locatie Han Fortmann van het Trinitas College vervoerde hun 5 vwo’ers, die het vak maatschappijwetenschappen volgen, naar de Eerste en Tweede Kamer. Natuurlijk met als bedoeling de leerlingen enthousiast te maken voor de politiek en wat te leren.
Sommigen waren nog niet helemaal wakker, maar om kwart over zeven vertrok de bus toch echt. Rond negen uur kwamen we aan in Den Haag. Wat opviel was dat de mensen die rondliepen in de stad er allemaal heel netjes uitzagen, net zoals op het Binnenhof. Eerst moesten we door de beveiliging en vervolgens konden we onze spullen ergens in een kluisje doen. Daarna beklommen we, tot ieders vreugde, vier verdiepingen met veel trappen. Daar kregen we ook weer iets voor terug; we gingen namelijk naar de fractiekamer van de PvdA waar we vragen konden stellen aan een Tweede kamerlid van het PvdA en een persvoorlichter. Alle vragen werden goed en eerlijk beantwoord wat heel interessant was.
Toen werden werd de groep in tweeën verdeeld en kreeg de klas van meneer Butter een rondleiding door het gebouw. Daarna gingen zij naar de publieke tribune van de Tweede kamer en konden ze eindelijk de Tweede kamer leden, de ministers en de premier in het echt zien. De meesten waren aanwezig omdat de kritiek op de Prinsjesdag nota, die twee dagen daarvoor bekend was gemaakt, werd besproken.
De klas van meneer Bastiaansen ging naar een ander gebouw genaamd ProDemos. Daar hebben we gedebatteerd met drie heren, elk van een andere jongeren vereniging. Twee heren waren liberaal en één socialistisch wat zorgde voor een interessant debat. Er werden verschillende onderwerpen besproken zoals: moet er meer geld naar de zorg of defensie en de donorwet. Vervolgens werd het omgedraaid en ging de klas van meneer Butter debatteren en de klas van meneer Bastiaansen kreeg een rondleiding en ging naar de Tweede kamer.
Rond één uur was iedereen klaar en kregen de leerlingen eindelijk, na lang gezeur over honger, een pauze. Sommigen gingen meteen de winkels in, terwijl anderen de McDonald’s aan de andere kant van de straat bezochten. Daar stond ondertussen al een lange wachtrij door scholieren van andere scholen die ook op bezoek waren in Den Haag.
Nadat iedereen geluncht en/ of geshopt had gingen we om kwart over twee het mooie pand in waar de Eerste kamer zich bevond. We kwamen terecht in een hele mooie ruimte met prachtige schilderingen op het plafond. De welbekende groene bankjes, die sommigen al herkenden van het Groot Dictee der Nederlandse Taal, vielen ook erg in de smaak. Toen iedereen eindelijk zat ging mevrouw Bart vertellen over haar leven als senator, maar ook over de Eerste kamer en de ruimte waar we ons in bevonden. Weer was er gelegenheid om vragen te stellen wat ook goed werd benut.
Na drie kwartier was mevrouw Bart klaar met vertellen en gingen we debatteren. De klassen waren verdeeld in verschillende partijen; CDA, GroenLinks, PvdA, SP, D66 en VVD. Elke partijleider hield een speech over zijn of haar partij. Vervolgens kon het debatteren starten en werden er verschillende kwesties besproken. Elke partij moest antwoorden uit de filosofie van zijn of haar partij. Het was erg leerzaam en leuk om zelf deel te nemen aan een politiek debat.
Hierna stond de touringcar van Peereboom al weer voor ons klaar om richting Heerhugowaard te rijden. Het was een erg interessante dag. Het was vooral leuk om de politiek actief te zien. Erover lezen is heel anders dan het ook daadwerkelijk zelf meemaken. Door deze dag kon je echt zien dat de politiek wel meer is dan alleen wetten maken en dat het heel belangrijk is om je er actief mee bezig te houden.
Door Jonna Spek – 26 sep. 16

About the author

admin administrator

You must be logged in to post a comment