Proefwerkweek

Byadmin

Proefwerkweek


We zijn weer begonnen! De proefwerkweek is weer van start gegaan! We zijn (als het goed is al een poosje) met frisse tegenzin begonnen met leren. Het eerste proefwerk is achter de rug en er wordt hevig nagepraat en om de laatste aantekeningen gevraagd voor de dag erna.
Afhankelijk van hoe dat eerste proefwerk gegaan is heeft iedereen een ander gevoel over de aankomende week. Natuurlijk zijn er mensen waarbij de toets een eitje leek of mensen waarbij het een groot drama was. Maar de meeste cijfers stromen pas een week na de proefwerkweek langzaam binnen dus we kunnen enkel speculeren over de moeilijkheidsgraad van de afgelopen toets.
Als zo meteen het weekend is begonnen en we alweer op de helft zitten van deze “ware marteling” dan kunnen de meesten onder ons al weer wat rustiger ademhalen. Al merk je ook dat sommigen naar maten het einde van de week nadert een beetje beginnen in te zakken. Veel leraren willen hun proefwerk dan ook niet als laatste in de week omdat deze over het algemeen minder goed gemaakt wordt dan de eerste in de rij, waar absoluut iets voor te zeggen is aangezien er nu eenmaal een houdbaarheidsdatum zit aan de concentratie van de meeste scholieren.
Niet alleen doet de school goede dingen zoals het plaatsen van een weekend tussen de toets week, ook gebeuren er dingen waar wij als leerlingen ons aardig over op kunnen winden. Bijvoorbeeld de lange tijd tussen de proefwerken. Waar een pauze van twintig minuten of een half uur op zijn plek zou zijn wordt rustig anderhalf uur ingepland. Ook beginnen de proefwerken erg laat. Op sommige dagen hoef je pas tegen de middag naar school om een toets te maken. Voor school wordt er echter weinig tot niet geleerd voor een andere toets dan die van de dag zelf en verkort dit dus de tijd om te leren nadat het proefwerk is geweest voor de volgende dag. Het zou een stuk beter zijn als de toetsen gewoon om 10 uur zouden beginnen en er standaard 20 minuten zitten tussen de toetsen, wat net genoeg is om nog 1 keer naar de stof te kijken en even snel een koekje naar binnen te schuiven.
Hoe we deze week ook door gaan komen, het blijft een vervelende tijd. We zeuren naar hartenlust of sluiten ons uren lang op in een kamer met een boek. Niemand zal er van op kijken als we zuchtend en steunend naar school fietsen en we na de toets mokkend de trap op sjokken om te gaan leren voor de volgende toets. Wens ons maar succes!

About the author

admin administrator

You must be logged in to post a comment